Menakur Magasinet

Er du forberedt på overgangsalderen?

Du våkner kl. 03.00 for andre natten på rad, sengetøyet er vått, du har hodepine og får ikke sove igjen.

Strålende, nå er jeg på vei til å bli skikkelig syk, dette har jeg i alle fall ikke tid til, tenker du kanskje mens du står opp, så stille du kan, for ikke å vekke resten av familien.

Mens du sitter ved kjøkkenbordet med en kopp te og legger merke til hvor stille huset er midt på natten, kommer du på at du ikke har hatt mensen på et par måneder, kanskje lenger, og da begynner brikkene så smått å falle på plass.

Du er kvinne. Du nærmer deg 50.

Du har kommet i overgangsalderen.

Så, hva er egentlig denne overgangsalderen?

Overgangsalderen, også omtalt som menopause, er det vi kaller perioden i livet da kvinner opplever at menstruasjonen blir borte for godt. Den er en helt naturlig del av kroppens aldringsprosess, har en hel rekke symptomer og oppleves forskjellig fra kvinne til kvinne. Den kan medføre ubehag, men det finnes heldigvis lindrende midler.

Legene pleier å si at du er i overgangsalderen når du ikke har hatt menstruasjon på et år. Forandringene i kroppen din tar ofte lang tid, og derfor kan symptomene oppstå og vedvare en god stund før selve menstruasjonen opphører – i noen ekstreme tilfeller helt opptil ti år.

Det hele starter med at eggstokkene lager mindre og mindre av de to hormonene østrogen og progesteron. Grunnen til dette er at de rett og slett har gått tomme for egg.

I motsetning til menn, som produserer spermier gjennom stort sett hele livet, er kvinner nemlig utstyrt med alle sine egg fra fødselen. De er allerede til stede i eggstokkene, og de har ca. en halv million igjen ved begynnelsen på puberteten. Så slipper eggstokkene løs ca. 1000 egg under hver eggløsning, selv om kun ett eneste egg kommer helt frem og får sjansen til å bli noe stort.

90 % av kvinner opplever at overgangsalderen inntrer mellom 45 og 55 år.

Når eggstokkene så til slutt går tomme, er det over. Eggstokkene kan ikke produsere nye egg, og kvinnen er ikke lenger fruktbar. Eggstokkene begynner å roe seg ned – deres oppgaver er jo fullført – og de produserer etter hvert også gradvis mindre av de to hormonene. Overgangsalderen er det vi kaller kroppens justeringsfase når den jobber for å venne seg til denne nye hormonbalansen.

90 % av kvinner opplever at overgangsalderen inntrer mellom 45 og 55 år, mens 5 % opplever at den inntreffer etter at de har fylt 55. Kun 1 % opplever såkalt «tidlig overgangsalder», der den inntreffer før fylte 40. Spesielle faktorer som arv, stress, røyking og operasjon på eggstokkene kan også påvirke når overgangsalderen inntreffer, og hvor lenge den varer.

For de fleste kvinner varer den mellom to og fire år, mens noen opplever at plagene kan vare i hele ti år. Journal of American Internal Medicine publiserte i april 2015 forskning som viste at hetetokter kunne vare i over syv år, og at de kan gå ut over kvinners livskvalitet.

Hva er symptomene på overgangsalderen?

Overgangsalderen har mange symptomer, og de oppleves forskjellig fra kvinne til kvinne – både hvilke symptomer de får, og hvor sterke de er. Noen kvinner opplever at overgangsalderen går helt greit, og at kroppen tilpasser seg den nye realiteten helt uten symptomer eller ubehag.

Symptomer på overgangsalderen

De aller fleste opplever forskjellige grader av et eller flere av disse symptomene:

Hetetokter

Disse oppleves av rundt 85 % av kvinner i overgangsalderen og er det vanligste symptomet. Toktene kan oppleves forskjellig fra kvinne til kvinne, og vare fra 30 sekunder helt opp til 10 minutter. Det kan føles som om noen plutselig har skrudd opp varmen i rommet. De kan være veldig ubehagelige og sterke nok til å vekke deg om natten. Koffein, sterk mat eller alkohol er kjent for å kunne gjøre dem både mer frekvente og sterkere, så det anbefales å kutte ned forbruket av disse om man er plaget.

Nattesvette

Det er også vanlig at man opplever å svette mye om natten, og dette er ofte et resultat av hetetokter. Nattlige svettetokter kan dog også være indikasjoner på andre lidelser, så om dette er noe du er plaget med over tid, så anbefales du å ta kontakt med legen din.

Dårligere nattesøvn

Etter som overgangsalderen setter inn, endres hormonbalansen i kroppen din, noe som også kan påvirke søvnen. Der du tidligere kunne sove godt gjennom hele natten, og få de åtte timer søvn som er anbefalt for voksne hver natt, kan du nå oppleve å våkne midt på natten uten grunn og slite med å få sove igjen.

Tristhet og depresjon

Mange opplever også en form for tristhet, depresjon eller humørsvingninger når de går inn i overgangsalderen. Disse kan ofte føre til engstelse, irritabilitet, panikkanfall eller glemskhet. Det er ikke klinisk bevist at depresjon forårsakes av hormonendringene i overgangsalderen, men det er vanlig å oppleve humørsvingninger og perioder med tristhet, spesielt i forbindelse med å innse at man blir eldre.

Ubehag ved samleie

Sexlivet blir også ofte påvirket av overgangsalderen, først og fremst i form av manglende lyst, men også ved smerter og ubehag i skjeden. Når hormonproduksjonen endres, blir slimhinnen i skjeden tørrere og tynnere, noe som kan føre til kløe og økt følsomhet. Men det er håp, for det er mange som rapporterer om et forbedret sexliv etter at overgangsalderen er over!

Andre symptomer som kan oppstå, er:

  • muskel- og leddsmerter
  • blæreproblemer
  • oppblåsthet
  • vektøkning
  • trøtthet
  • nedsatt sexlyst
  • konsentrasjonsproblemer
  • hodepine
  • hjerteklapp

Om du som kvinne over 40 opplever ett eller flere av disse symptomene, er det god sjanse for at du er på vei inn i overgangsalderen. Legen din kan forholdsvis raskt stille en diagnose, av og til ved å ta en enkel blodprøve, så ta kontakt med ham/henne.

Ingen av plagene du kan oppleve i overgangsalderen, er farlige i seg selv. Selv om de fleste kvinner opplever ett eller flere av disse symptomene, er det under halvparten som beskriver dem som plager, og de færreste føler at de går ut over livskvaliteten.

Det er dog ikke bare enkelt at kroppen blir eldre, og noen kvinner må ta bedre vare på seg selv og lytte mer til kroppens signaler etter som tiden går. Kvinner som for eksempel har arvelig disposisjon for hjerte- og karsykdom, vil kunne oppleve å få symptomer også på dette i tiden etter overgangsalderen, og er spesielt utsatt om de har fått tidlig menopause. For denne gruppen er det viktig å holde nøye øye med symptomer, lytte til kroppen og ta kontakt med legen så fort kroppen signaliserer at noe er i ulage.

Ingen av plagene du kan oppleve i overgangsalderen, er farlige i seg selv. Men de kan være meget brysomme.

Alt i alt oppleves overgangsalderen forskjellig fra kvinne til kvinne. Noen kvinner ser på overgangsalderen som et positivt skritt – en naturlig overgang til en ny fase av livet som man bare må finne seg i og takle – mens andre opplever mye ubehag og føler seg engstelige og deprimerte over påminnelsen om at de blir eldre og at kroppen endrer seg.

Det kan også være tungt for noen kvinner å tenke på at de ikke lenger kan få barn når overgangsalderen er et faktum.

Hva slags behandling finnes?

Når symptomene begynner å gi seg til kjenne, er det viktig å huske at overgangsalderen er en helt naturlig prosess i kroppen, og at den ikke krever noen direkte kur eller medisin. Den er en uunngåelig fase kvinnekroppen må gjennom, på samme måte som puberteten, og er ikke en sykdom eller tegn på at noe er galt.

Ettersom det er såpass mange og varierte symptomer på overgangsalderen, er det også mange måter å lindre dem på. Helsedirektoratet har laget en liste med hva de kaller «kjerringråd» for de forskjellige symptomene:

Hetetokter: Pust dypt og slapp av når de inntreffer. Unngå utløsende årsaker som sterk mat, for mye koffein eller alkohol. Kle deg i flere lag som du lett kan ta av og på. Avkjøl håndleddene under kaldt vann. Føler du deg svært varm, kan du ta en kald dusj. Sov i et kjølig rom. Ha vifte og kald drikke ved sengen, og bruk lett bomullssengetøy.

Tørr eller kløende skjede og smerter under samleie: Prøv et reseptfritt glidemiddel før samleie. Det finnes hormonholdige legemidler som settes i skjeden. Spør også legen din om du kan ha en infeksjon, for sikkerhets skyld.

Liten sexlyst: Dersom du mister lysten på sex, og dette plager deg, bør du prøve å være åpen og snakke med din seksualpartner om dette. Noen ganger kan en terapeut hjelpe. Husk at manglende sexlyst etter menopause er helt normalt, og ikke en sykdom.

Urinveisproblemer som inkontinens: Inkontinens er å ikke klare å holde på urin. Prøv treningsøvelser som styrker bekkenbunnen. Disse innebærer gjentatt sammentrekning og avslapning av muskler som kontrollerer vannlatingen. En lege, sykepleier eller fysioterapeut kan hjelpe deg og forklare hvordan dette gjøres. Husk å drikke rikelig med vann. Dette kan bidra til å forhindre infeksjon.

Tristhet eller energiløshet: Gjør ting du setter pris på. Husk å oppsøke venner. Spis sunt og tren regelmessig. Pass på å få nok søvn. Du kan også lære noen stressmestringsteknikker.

Mange kvinner opplever også at et balansert kosthold hjelper dem med å takle symptomene bedre. Spis rikelig med frukt, grønnsaker og grove kornsorter, og begrens inntaket av mettet fett, oljer og sukker av alle typer. Det er naturlig nok også et godt råd å slutte å røyke, om du fremdeles gjør det.

Det finnes mange naturlige remedier som gir gode resultater, ofte i forbindelse med et variert kosthold, så det kan være smart å oppsøke din lokale helsekostforretning for tips og råd.

Det kan være smart å føre en dagbok over symptomene, å skrive ned hvor ofte du opplever hetetokter, og hvor sterke de er. Dette vil hjelpe når du oppsøker en lege for råd. Skriv også ned hvilke medisiner eller kosttilskudd du tar og hvor ofte, og ikke minst hvilken effekt du opplever.

Det finnes mange naturlige remedier som gir gode resultater, ofte i forbindelse med et variert kosthold eller gjennom kosttilskudd.

Det er også viktig å ta godt vare på kroppen etter at overgangsalderen er over, da med spesiell vekt på beinstyrke, hjerte og blodomløp. Du oppnår mye med et godt balansert, sunt og variert kosthold, med mye frukt og grønnsaker og små fettmengder. Om du i tillegg har et moderat alkoholforbruk, ikke røyker, holder vekten nede og trener regelmessig, vil kroppen belønne deg.

Hormonbehandling i overgangsalderen

Ettersom overgangsalderen er et resultat av at kroppen produserer mindre østrogen, har man brukt østrogenbehandling for å lindre plagene fra symptomene og lette overgangen. Da får man ekstra østrogen tilført via tabletter eller hormonplaster, som oftest i kombinasjon med progesteron – dette fordi østrogentilskudd alene øker faren for kreft i livmoren, såkalt endometriekreft.

Østrogenbehandling gir en liten økning i risikoen for brystkreft. For hver 1000 kvinner som tar østrogen/progesteron i kombinasjon i fem år, vil det oppstå tre til fire ekstra tilfeller av brystkreft. Risikoen er litt større for kvinner som er over 60 år. Risikoen øker sakte de første fem årene du bruker hormonene, deretter øker den raskere dersom du fortsetter bruken. Velger du å slutte med legemidlene, faller risikoen igjen. Fem år etter at du har sluttet å ta legemiddelet, har du samme risiko som du hadde før du begynte behandlingen.

I 2002 publiserte det anerkjente Women’s Health Initiative forskning rundt kreftfaren ved bruk av hormoner for å takle symptomene ved overgangsalderen, og det ringte mange alarmklokker. Men i årene etter har man kunnet gå dypere inn i resultatene og holde følge med subjektene over tid, og da har man funnet en mer nyansert fremstilling. Nå anbefaler de å ikke bruke hormoner ved kroniske sykdommer, men at yngre kvinner godt kan bruke dem mot moderate til sterkere symptomer på overgangsalderen.

Du bør snakke med legen din for å finne ut mer og veie nytte mot ulemper. Dersom du bestemmer deg for å bruke hormoner, så kan du i alle fall være trygg på at legene i dag anbefales å skrive ut den minste virksomme dosen over kortest mulig tid.

Alt i alt er det viktig å huske på at overgangsalderen, like sikkert som at den har en begynnelse, også har en slutt. Den er en naturlig fase som kommer og går, og selv om den kan føre med seg litt ubehag og noen våkenetter, så er det ikke verdens undergang, og den er sjelden symptom på noe mer alvorlig.

 

menakur-banner

MenakurVi feirer over 60 000 solgte forpakninger

Jeg vil gjerne prøve Menakur til HALV PRIS. Vi gir deg gratis frakt på din forsendelse

Tast inn ditt telefonnummer og trykk "Hent adresse", eller fyll ut skjemaet manuelt.

  • Din rabattkode er godkjent! Gratulerer, du får første pakke med Menakur til kun kr 89.

Ja takk! Jeg vil bestille Menakur til kun 174,- for en måneds forbruk. Selges som abonnement uten bindingstid. Etter velkomsttilbudet vil jeg etter 30 dager motta 2 måneders forbruk til kun 699,-. I abonnementet vil du annenhver måned motta MenaKur for kun 349,5,- per måned (kr 699,- annenhver måned). Alle forsendelser har GRATIS frakt. For å si opp abonnementet må du kontakte kundeservice innen 14 dager etter fakturadato, ved for sen oppsigelse forplikter du å motta neste planlagte levering. Vi er tilgjengelig for deg!

PAKKEN SENDES DIREKTE TIL POSTKASSEN. ALLTID GRATIS FRAKT!

postenbringetc

Har du ennå ikke prøvd Menakur?

Vi er stolte over at tusenvis av kvinner i Norden velger Menakur for å få kontroll på sine plager i overgangsalderen. Vi er overveldet over den fantastiske mottagelsen Menakur har fått og vi setter virkelig pris på positive kommentarer fra våre kunder. Nå feirer vi over 60 000 solgte forpakninger, og vi feirer det med et fantastisk tilbud:

For at du skal få den ekte Menakur-følelsen, gir vi deg 1 mnd. forbruk til kun HALV PRIS! Vi spanderer gratis frakt, og pakken leveres direkte hjem i postkassen din.
Introduksjonstilbudet gjelder kun nye kunder og én gang pr husstand.